begeleiding & advies

Voor leiders

Waar draag ik aan bij? Betekenisvol leiderschap draait niet om jou, maar om datgene waar jij als leider toe geroepen wordt. Een ontdekkingstocht naar datgene wat ertoe doet, en hoe ieder daar vanuit zijn of haar eigenheid aan bij kan dragen. Of je nou leiding geeft aan een team, als directeur of bestuurder aan een hele organisatie of alleen aan jezelf. Praktische wijsheid noemde Aristoteles dat – de morele wil om het goede te doen en de morele vaardigheid om te ontdekken wat het goede is. Legende begeleidt leiders op deze tocht.

  • In het verbinden met jezelf én de ander.
  • In het durven dromen en verantwoordelijkheid nemen.
  • In het loslaten van zekerheden en experimenteren.

Inspirerend, confronterend, en spannend. Een tocht die ertoe doet.

Creatief, inspirerend, deskundig en integer: Jacky was de inspirerende kracht in ons management development traject.
Zij legt feilloos de vinger op de zere plek en heeft ons team inzicht en handvatten gegeven om datgene te doen waar het écht om gaat.
– Annemiek Visser, adviseur P&O ABG gemeenten

Leuk, praktisch, scherp, helder en verfrissend. Jacky nodigt uit tot improvisatie, helpt om met een andere blik te kijken en aan te pakken. Toegankelijk en stimulerend, nodigt uit tot actie.
– deelnemers MD programma Centrum Jeugd en Gezin Rijnmond

Jacky brengt dingen terug tot hun essentie.
Ze weet met alle betrokkenen de situatie zo helder te maken, dat dit leidt tot een groter verantwoordelijkheidsgevoel bij iedereen.
– Lucienne v.d. Brand, bestuurder Conexus

Voor teams en samenwerkingsverbanden

Wat is het geheim van een vitaal team? Ondanks positieve intenties betekent samenwerken ook altijd gedoe. Je krijgt het er gratis bij: frustraties, vertroebeling, spanningen. Het beïnvloedt de werksfeer, de bezieling én het resultaat. Legende ziet gedoe als vertrekpunt voor betekenisvolle groei en ontwikkeling. Want dat wat we niet willen, laat impliciet zien wat we wel willen – wat er werkelijk toe doet. Legende begeleidt (management)teams, directies, besturen en groepen om deze omslag te maken: het goede ontstaat vanuit gedoe. Dat betekent:

  • Ruimte maken voor de authentieke ontmoeting.
  • Luisteren naar elkaars verhaal. Want dat geeft zicht op het grotere verhaal: wie zijn we samen? Waar is het ons om te doen?

Open, respectvol én confronterend, met aandacht voor ieders unieke toegevoegde waarde.

Jacky ziet feilloos wat er in een team omgaat en laat niets weglopen. Je kunt bij Jacky niet in je “comfort zone” blijven. De samenwerking in het team verdiept zich en er ontstaat een goede basis voor verdere ontwikkeling.
– Gerard Vlekke, directeur Omgevingsdienst Rivierenland

Jacky was van grote toegevoegde waarde bij de ontwikkeling van mijn team. Als geen ander weet ze deelnemers mee te nemen op reis. Een reis die je brengt van luisteren naar elkaars verhaal, naar de ander echt verstaan en doorvoelen. Een prachtig ‘zachte’ maar daardoor heel krachtige benadering.
- Wendy Eelsing, Directeur Corporate Communicatie de Volksbank

Jacky hielp mij en ons team om de vragen aan te boren die essentieel zijn voor ons werk: bevlogenheid, energie en leiderschap. Soms lastig, soms pijnlijk, maar ook met humor en ontspanning. Haar aanpak leidt tot een positief perspectief en een actieve dynamiek: bevlogen, energiek en inspirerend.
– Martin Hofman, Kempenhaeghe

Voor organisaties

Zinvol werken vraagt om een organisatie waarin mensen weten wat ertoe doet én hoe ze er zelf toe doen. Waarin menselijke waarden centraal staan, en regels, procedures en economische waarden dienend zijn. En niet andersom.
De organisatiecultuur is daarin een cruciale factor. De patronen in de cultuur kunnen bijdragen aan bezieling en resultaat, maar kunnen ook afvoerputjes worden voor energie. Legende maakt gebruik van een beproefde aanpak om cultuur te ontwikkelen. Geen louter rationeel proces, maar aan het werk met onze diepste drijfveren,  overlevingsmechanismes en angsten:

  • Vanuit hernieuwde aandacht voor de menselijke maat en de centrale waarden
  • Door het doorbreken van verstikkende patronen
  • Waardoor ruimte ontstaat voor nieuwe mogelijkheden.

Een veilige setting, een helder kader, scherpte en empathie. Daarmee zorgt Jacky dat het ongezegde gezegd wordt, de kern geraakt wordt en verschillende perspectieven zichtbaar en begrepen worden.
– Natasja kroon, directeur-bestuurder Stichting VierTaal

Bij de gemeente Helmond heb ik weer gekozen voor de samenwerking met Jacky omdat zij inspirerend, diepgravend en confronterend is. Met haar aanpak helpt zij ons echt om een beweging op gang te brengen in onze organisatie.
- Erik de Ruiter, gemeentesecretaris gemeente helmond

Jacky weet wijsheid en verwondering te combineren juist als trajecten heel taai worden. Ze weet mensen te prikkelen en te stimuleren tot anders kijken, anders denken en anders handelen en kan daarin varieren van provocatief tot supportend zijn.
- Kees Boekschoten

Voor jou als individu

Zin, zo eenvoudig is dat niet. Het Amerikaanse maakbaarheidsidee dat alles wel goed komt als je je maar vol overgave richt op je purpose, gaat in de praktijk niet op. Je hebt het in het leven niet altijd voor het kiezen. Althans, niet in wat je daarin overkomt. Wél in hoe je daarmee omgaat. Want zingeving is een proces:

  • Van overgave aan en acceptatie van de vragen die het leven aan je stelt.
  • En van het nemen van verantwoordelijkheid de manier waarop jij deze vragen beantwoordt.

Terug naar de essentie: Legende begeleidt mensen bij persoonlijke vragen op het gebied van zingeving. Op die momenten dat je de verbinding met jezelf en waar jij voor staat even kwijt bent. Wat is jouw verhaal? Mijn aanpak is no nonsense en brengt je direct bij de kern.

De begeleiding heeft me bewust gemaakt van de diepere betekenis van vrijheid voor mij, een stap verder in wie ik ben.
– Ellen Sikking

Jacky’s aanpak toonde me zekerheid dat, wat ik voel, denk, doe in mijn leven, verbonden is met mijn ware zijn, dat ik daar kan op vertrouwen. Mijn leven is niet meer een willekeurig iets waar ik maar dingen doe en voel en denk. Ik voel me innerlijk veel meer ontspannen. Dank je wel Jacky voor de mooie begeleiding.
- Greta Moermans

Jacky biedt een geweldige manier om te reflecteren op wat werkelijk belangrijk is in het leven
– Tjibbe van der Veen

Echt leven is ontmoeten; het vermogen om in verbinding te zijn

- Martin Buber