Op de savanne

Kenya augustus 1996

Mijn vriendin en ik trekken al ruim twee weken met een kleine groep in een overland-truck door Kenya. Wat een geweldig land is dit! De natuur is veelzijdig en overweldigend. Elke vierkante meter is doordrenkt met leven, van klein: safari-mieren, termieten en krabbetjes tot groot: krokodillen, giraffes en olifanten. Alles leeft en is in beweging.
Sinds twee dagen zijn we in Masai Mara, het grootste natuurgebied van Kenya. In dit gebied leven miljoenen dieren nog onafhankelijk van de mens hun eigen leven.
We maken twee keer per dag een game-drive op zoek naar ‘the Big Five’ en alle andere bijzondere fauna van de savanne. Gisterenochtend stond de hele drive in het teken van nieuw leven. We zagen jonge welpjes in de ochtendzon spelend rondom hun moeder, een langstrekkende familie olifanten met een nieuwsgierige jongeling die ons van dichtbij eens goed op kwam nemen en statige Giraffe-moeders met springende kalfjes tussen hun lange poten. De energie van onschuld en speelsheid hing om ons heen in de frisse ochtendlucht.
Tijdens de avond-drive van die avond, zagen we een indrukwekkende kudde van duizenden gnoes rustig voorbijkomen over de geelbruine grasvelden, bezig aan hun ‘Grote trek’.
Vanochtend stond de trip in het teken van eten en gegeten worden. We zagen hyena’s slepend met de resten van een zebra, terwijl een grote leeuw verderop in de lage struiken ligt uit te buiken, tientallen gieren neerdalend op een vers kadaver van een gnoe, vechtend over elk restje aas dat ze konden bemachtigen en later een karibu, die de afgekloven botten van een skelet in zijn lange hals liet verdwijnen. Alles in deze wereld wordt gebruikt om weer nieuw leven te creëren.
Zittend op een lange boomstam, genietend van een kop thee na een simpele avondmaaltijd, ben ik stil en laat ik alle indrukken op mij inwerken. Vooral de stille rust die altijd en overal over de savanne hangt. Ondanks de momenten van levenslust en doodstrijd, heerst er hier een allesomvattende voelbare kalmte, zonder oordeel. Alles is goed zoals het is.
Ik voel de verbinding door mijn hele lichaam en draai mijn hoofd naar mijn vriendin, die vlak achter me staat en zeg met volle overtuiging: ‘Laat mij maar hier. Meer dan hier heb ik niet nodig’.

Laat een reactie achter